Врховни јавни тужилац на Kонсултативном форуму Генералних тужилаца Западног Балкана
060624 M1

Врховни јавни тужилац, Загорка Доловац, учествовала је на Консултативном форуму Генералних тужилаца Западног Балкана, који је у организацији Евроџаста одржан 6. јуна 2024. године у Будви.

На Консултативном форуму истакнут је значај који међународна сарадња тужилаштава Западног Балкана међусобно и са земљама Европске уније има за заједничку борбу против криминала у Европи и наглашена је спремност Евроџаста да кроз своје оперативне механизме координације истрага и заједничке акције, као и кроз пројект WB CRIMJUST подржи прекограничну сарадњу, ради унапређења интеракције и интеграције између ЕУ и Западног Балкана у области кривичног правосуђа.

На билатералном састанку са Врховним јавним тужиоцем Србије, председник Евроџаста Ладислав Хамран посебно је похвалио сарадњу српског јавног тужилаштва са Евроџастом, која је највећа у региону, и изразио спремност да се ова сарадња даље настави и унапреди. 

Загорка Доловац истакла је значај координиране међународне сарадње путем Евроџаста у борби против организованог криминала и других тешких транснационалних кривичних дела, и нагласила да ће јавно тужилаштво Србије наставити да буде поуздан партнер у заједничкој борби против криминала у европском правосудном простору.

У оквиру ове посете Врховни јавни тужилац Србије Загорка Доловац је такође одржала билатерални састанак са Врховним државним тужиоцем Црне Горе, Миодрагом Марковићем, на коме је изражена пуна подршка и спремност за блиску сарадњу у конкретним предметима у борби против криминала.


Извор: ВЈТ, Датум: 06.06.2024.

Последњи догађаји