Извештај о раду Сталне радне групе за безбедност новинара за 2023. годину
GRB.320z220

Иза нас је још једна, укупно седма, година постојања Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ). Ова последња година обележена је новим помацима у оствареним резултатима, нешто бољој статистици када је реч о броју напада и процесуираним случајевима, већем броју спроведених активности и пројеката, и већој видљивости СРГ у стручној али и широј јавности.


Посебно важан искорак направљен је у комуникацији и сарадњи СРГ са новинарима и представницима тужилаштва и полиције на локалном нивоу. Само током 2023. године представници СРГ посетили су Ниш, Нови Сад, Чачак, Нови Пазар, Суботицу и Панчево где су се састали са преко 100 локалних новинара, тужилаца и полицајаца и разговарали о текућим случајевима и општој безбедносној ситуацији у којој медиски професионалци раде.


Од почетка 2023. године СРГ је, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији (ОЕБС), реализовала 15 активности, од којих су неке захтевале вишемесечне припреме (попут студијске посете Норвешкој), а у некима се под реализацијом једне активности сматра 6 различитих догађаја (као што су посете СРГ локалним срединама).


Податак да је СРГ у просеку спровела више од једне активности месечно јасно говори о искреној посвећености и одговорности свих страна које учествују у овом процесу – Врховног јавног тужилаштва (ВЈТ), Министарства унутрашњих послова Републике Србије (МУП), Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружења новинара Србије (НУНС), Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), Асоцијације медија (АМ), Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) и Асоцијације онлајн медија (АОМ). ОЕБС такође учествује у раду СРГ од њеног оснивања у јануару 2017. године и до сада је омогућио реализацију више од 40 активности у спровођењу три акциона плана (први за период 2018-2019, затим други за 2021-2022 и најзад трећи од 2023 до 2025. године).


Чини се да напори које СРГ улаже у унапређење безбедности новинара почињу да буду препознати и на локалном и на међународном нивоу. Последњи Извештај Европске Комисије о Србији за 2023. годину констатује да су полиција и тужилаштво брзо реаговали у неколико случајева напада и претњи новинарима, радеćи у оквиру СРГ. Ипак, извештај са правом закључује да случајеви претњи, застрашивања, говора мржње и насиља над новинарима и даље представљају разлог за забринутост.



Извештај о раду Сталне радне групе за безбедност новинара за 2023. годину

Извор: ВЈТ, Датум: 05.03.2024.

Последњи догађаји