Потписивање споразума о донацији и састанак са амбасадором САД
Pic161219 1

Републички јавни тужилац, госпођа Загорка Доловац, састала се 13. децембра 2019. године у просторијама Републичког јавног тужилаштва, са новоименованим амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, Њ.Е. Ентонијем Годфријем, поводом подршке јавним тужилаштвима у нашој земљи у оквиру програма прекограничне тужилачке сарадње путем развоја и јачања капацитета које спроводи Кривична дивизија Министарства правде САД.

Конкретан повод за састанак је потписивање споразума о донацији значајне информатичке и техничке опреме вредне (око 110 хиљада америчких долара) скоро 111.000 америчких долара посебним одељењима за сузбијање корупције у јавним тужилаштвима Републике Србије, чија би употреба требало да унапреди техничке капацитете ових посебних одељења ради омогућавања бржег и квалитетнијег гоњења кривичних дела повезаних са корупцијом и привредним криминалом.

Учесници састанка сагласили су се да је сарадња Републичког јавног тужилаштва и јавних тужилаштава Републике Србије са америчким колегама на високом нивоу већ дужи временски период, током којег су стотине српских тужилаца имале прилику да се кроз разне видове сарадње упознају са искуствима америчких колега, те да кроз обуке стекну практична знања о савременим начинима гоњења кривичних дела и њихових извршилаца у разним областима, укључујући корупцију и економски криминал, трговину опојним дрогама и оружјем, кријумчарање миграната, високотехнолошки криминал, као и да у више наврата имају прилику да се током посета америчким тужилаштвима директно упознају са начином рада и изазовима са којима се сусрећу тужиоцу у Сједињеним Америчким Државама.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац се захвалила амбасадору Ентонију Годфрију на досадашњој сарадњи и подршци у раду јавних тужилаштава наше земље, те изразила спремност да се у наредном периоду ова стратешка сарадња унапреди не само кроз наведене програме помоћи, већ и кроз потписивање Меморандума о сарадњи између Републичког јавног тужилаштва и Генералног тужилаштва САД.

Служба за информисање РЈТ

Извор: РЈТ, Датум: 13.12.2019.

Последњи догађаји