IZBORNI REZULTATI ZA ČLANA DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA IZ RANGA REPUBLIČKOG JAVNOG TUŽILAŠTVA
Rjt23112020

Izborna komisija Državnog veća tužilaca objavila je rezultate izbora  za šest izbornih članova Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, koji su održani 12.11.2020. godine, odnosno imena kandidata koji su na tužilačkim izborima dobili najveći broj glasova svojih kolega.

Konstatovano je da je na kandidacionoj listi za Republičko javno tužilaštvo zamenik Republičkog javnog tužioca, Branko Stamenković, dobio 83.3% glasova.

Nakon okončanja postupka, Državno veće tužilaca dobiće šest novih izbornih članova iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Njihov mandat počinje po isteku mandata šest izbornih članova iz sadašnjeg sastava veća, 6.4.2021. godine i traje pet godina.

Državno veće tužilaca ima ukupno 11 članova. Pored šest izbornih članova iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, u njegovom sastavu su i tri člana po položaju: Republički javni tužilac, ministar pravde, i predsednik nadležnog odbora Narodne skupštine, kao i predstavnik advokatske komore i predstavnik profesora pravnih fakulteta.

Državno veće tužilaca ima nadležnosti u postupku predlaganja javnih tužilaca i izbora zamenika javnih tužilaca na funkciju, predlaganja i praćenja izvršenja buxeta za javno tužilaštvo, kao i u oblasti disciplinske odgovornosti i etike, kroz rad specijalizovanih organa.

Izvor: RJT, Datum: 23.11.2020.

Poslednji događaji